Diyabet Tip-1 ve Tip-2

Şeker hastalığı yaygın hormonal hastalıklardan biridir. Bu hastalık sıklıkla 21. yüzyılın enfeksiyonlu olmayan salgın hastalığı olarak anılmaktadır. Dünya çapında 200 milyon insan şeker hastasıdır ve bu sayı gittikçe artmaktadır. 2025 yılı itibariyle şeker hastalığına yakalanan hasta sayısının %50 artması beklenmektedir.

Şeker hastalığı vücutta yetersiz ensülin üretiminden kaynaklanan (Tip I diyabet) veya üretilen insülinin uygun bir şekilde vücut hücrelerince kullanılamaması (Tip II diyabet) ile açıklanan yüksek kan şekeri (glikoz) şeklinde ifade edilir.

Diyabet Tip-1 ve Tip-2 hastalığında SVF Kök Hücre Tedavisi

Diyabet hastalarının kök hücre ile tedavisi sonucunda; kan şekerinin seviyesinde ve dışarıdan alınan insülin dozunda %50-70 oranda azalma sağlanabilmiştir. Kök hücre tedavisi ile vakaların %50’den daha fazlasında iyileşme kaydedilmiştir. Özellikle SVF kök hücrelerinin, diyabetin yaratmış olduğu vasküler (damarsal) hasarı, doku ve organlardaki bozulmaları onarıcı yöndeki fonksiyonu, hastanın yaşam süresinin uzatılmasında ve yaşam konforunun artırılmasında etki gösterdiği bildirilmiştir. Diyabet hastalarının yaşadığı en büyük problemlerden biri orta vadede ayakta yaraların açılması, böbrek fonksiyonlarının bozulması ve damar tahribatına bağlı pek çok organda yetersiz oksijenlenme ve beslenmeyle kendini gösteren organ veya doku yetmezliğidir. SVF kök hücreleri, özellikle damarların onarımını ve yenilenmesini destekleyerek, doku ve böbrek gibi diyabetten çokça etkilenen organları koruma altına alır. Ardından, içeriğindeki immün-modülasyon sağlayarak insülin üreten beta hücrelerine savaş açmış bağışıklık hücrelerini yeniden yapılandırır. Kök hücre nakli sonrasında hızla iyileşme kaydedilir. Hastaların 3. ay sonunda; kullandığı ilaçların dozajlarını azalttığı, daha canlı ve sağlıklı görünümün oluştuğu, öğün sonrası kan glikoz seviyelerinde eski değerlerine oranla %40-70 oranında düşüşün olduğu, HbA1C değerlerinde iyileşme, cinsel performansın artması, ayaklardaki kanlanma ve buna bağlı canlı doku görünümünün arttığı, böbrek fonksiyonlarına bağlı üre ve kreatinin değerlerinde düzelme görüldüğü bildirilmiştir.

Bilimsel Çalışmalar
  1. Chhabra, P., Brayman KL. Stem Cell Therapy to Cure Type 1 Diabetes: From Hype to Hope. Stem Cells Translational Medicine. 2013;2(5): 328-336.
  2. Zhao, Y. et al. Targeting insulin resistance in type 2 diabetes via immune modulation of cord blood-derived multipotent stem cells (CB-SCs) in stem cell educator therapy: phase I/II clinical trial. BMC Medicine. 2013; 11:160.

*Kök hücre tedavisine başlanmasında, öncelikle hekim değerlendirmesi ve buna müteakip hasta kararı esastır. DOKU BİYOTEKNOLOJİ laboratuvarı, tedavi uygulayıcısı değildir. Bahsedilen sonuçlar, bilimsel ve klinik çalışmalar sonucunda elde edilen bulgulardan referans almaktadır.